Ostalo

Kralj(evo) i kraljica


Sutra (sreda) bismo (konačno?) mogli sa saznamo sta novosadski gradski oci misle o ideji da se za doček 2011. godine potroši SAMO polovina za tu namenu opredeljenih para. Dakle, SAMO 10 miliona dinara. Član Gradskog veća zadužen za finansije, Živko Makarić je prilikom gostovanja na RTV (u ponedeljak) načelno podržao akciju saGLASNI – o kojoj je prvi put, kako je priznao, čuo od novinarke – ali je, je li, izostalo obećanje da će se toj akciji Grad i konkretno pridružiti.

Moguće je da takvo obećanje u našem gradu može da da samo gradonačelnik. Sutra u podne, na Keju, je dobra prilika da o akciji novinarima, ako ga pitaju, kaže bilo šta. Pa i to da je Grad, eto, dovoljno pomogao, poslao je 12 šlepera, u vrednosti od pet miliona dinara, i da je red da se i drugi isprse. Pa i to da su građani zaslužili da se 31. decembra dobro provedu, a dobar provod, piše u knjigama, ima svoju cenu. Dvadeset miliona. Dvesta hiljada.

Od dočeka 2006. pa do prošle godine, prema zvaničnim podacima, iz gradskog budžeta je za organizaciju javnog dočeka Nove godine potrošeno blizu 100 miliona dinara. Troškovnik dočeka 2005. godine, kada je na Trgu, na polzu gradonačelnice, nastupao Željko J, nikad nije obelodanjen. Jedan kolega, inače najstrastveniji pratilac zbivanja u Gradskoj kući, uveren je da potrošeno mnogo više nego u potonjim godinama; manje sigurno nije.

I na sve ovo dodajte ovogodišnjih novogodišnjih 20 miliona.

I bez  Kraljeva, teško da bi se iko složio s tim da je dobar trenutak za rasipanje. Neko je već podsetio na to da je, kao meru štednje, kraljica Elizabeta II otkazala tradicionalni božićni prijem. Batleri i ostali personal nisu bili presrećeni što će prvi put ostati bez poklona od kraljice. Ali, kad kraljica ne smatra da je u redu da u tu zgodu spuca par desetina hiljada funti, onda su valjda stvarno teška vremena.

Neću da polemišem, nema smisla, o konceptu masovnog dočeka NG koji tako disciplinovano prilježno slede naši gradski oci, i onomad gradska majka. Da se razumemo, nije meni problem u dočeku NG na trgu i ulicama – aman, to praktikuju svi veći gradovi u svetu. Ne, ja imam  problem sa idejom po kojoj se samo organizovanim dočekom, sa uredno definisanim line-upom i iznajmljenim razglasima, a sve podržano signifikantnom injekcijom iz budžeta, može uticati na buđenje centara za dobar provod kod građanstva.

(Morčija supa, kuvano vino i kuvani čaj i muzika sa razglasa, ne tako davno, od jednog dočeka NG na Trgu slobode napravili su nezaboravan događaj.)

Nemam iluzija da će se silne mase uzbuditi zbog izvesne mogućnosti da će Kraljevčani Novu godinu dočekati pod vedrim nebom…ali ne zato što će im grad priuštiti dernek na centralnom trgu „u najluđoj noći“. Svestan sam da je s ovih prostora odavno iščezla i solidarnost i empatija:  zar nismo pre pre šest godina, na čitavoj planeti, bili jedina zemlja, najgora od svih, koja je ostala indiferentna prema četvrt miliona mrtvih od posledica cunamija?!

Ne morate ovaj put biti saGLASNI da biste bili saglasni. Saglasni sa zahtevom za odgovornim trošenjem para iz budžeta, primerenim realnosti i stvarnim potrebama, na način da posle novogodišnjih hleba i igara, kad su već neizbežne, ne zafali za sve one namene zbog kojih i uplaćujemo novac u gradsku kasu – i to je nešto.

Advertisements
Uobičajen

3 thoughts on “Kralj(evo) i kraljica

  1. Povratni ping: Saglasni » Blog Archive » Kralj(evo) i kraljica

  2. Povratni ping: Svako od nas može, mora, dužnost mu je!!! saGLASNA sam!!! | Džepna Venera blog

  3. Povratni ping: #pratipetak #followfriday Nedeljna šetnja Blogolandijom! | Džepna Venera blog

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s