Politika

SAD-Srbija: Sve po starom


Odmah nakon što je na osnovu preliminarnih rezultata postalo jasno ko će u naredne dve godine voditi kongresne domove (o detaljnoj analizi izbornih rezultata u posebnom postu koji spremam), mediji su već počeli da spekulišu o tome šta će biti prioriteti Republikanaca, koji će od januara 2011. činiti većinu u Predstavničkom domu američkog Kongresa.

Dobroobavešteni izvori iz vrha Republikanske partije (znane i kao GOP – Grand Old Party) nagoveštavaju da „novi kućni red“ (House, skraćeno od House of Representatives), pored ostalog, podrazumeva i dolazak Republikanaca na čelo ključnih komiteta. Među njima je i Komitet za spoljne poslove. Iz tog komiteta, a u kontekstu okosnice delovanja Republikanaca u narednom periodu, navode izvori, treba očekivati značajan pritisak na vođenje američke spoljne politike.

Da ne bude zabune, spoljnu politiku po Ustavu vodi predsednik SAD. No, kad se ima na umu da se u Kongresu usvaja budzet, a time i određuju sredstva na ime pomoći stranim zemljama, i što je još važnije – za vođenje ratova, taj uticaj ne bi trebalo ni precenjivati, ali isto tako ni potcenjivati.

Srbija se, barem u navodima izvora američkih medija, ne nalazi među spoljnopolitičkim prioritetima nove republikanske većine: ovi, rekao bih, imaju o čemu da brinu i bez nas i naših problema. Ratifikacija novog START-a sa Rusijom, rat u Avganistanu, Iran, Severna Koreja, to su glavni izazovi za Republikance.

Za svaki slučaj, kontaktirao sam političkog direktora našeg Ministarstva spoljnih poslova, Borislava Stefanovića, s pitanjem – da li će nova većina u Predstavničkom domu na bilo koji način uticati na trenutnu politiku SAD prema Srbiji. Razgovor s gdinom Stefanovićem objavljen je u novom broju Nedeljnog Dnevnika (od 7.11.2010.).

U najkraćem, izborni rezultati od 2. novembra neće imati efekta na Srbiju. S obzirom na to da Kosovo više nije u centru interesovanja američke spoljne politike, Stefanović ne očekuje da će se Kongres baviti tim pitanjem. U razgovoru smo se dotakli i sudbine Srpskog kongresnog kokusa, formiranog u vreme dok je Stefanović radio u Ambasadi Srbije u Vašingtonu.

Uobičajen

Postavi komentar